Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Optimistische vrouwen leven langer

PITTSBURGH - Volgens een Amerikaanse studie hebben optimistische vrouwen een hogere levensverwachting dan hun pessimistische medemens. Ook lopen zij minder risico op chronische ziekten.

De onderzoekers van de University of Pittsburgh bestudeerden de gegevens van bijna 100.000 vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Een optimist is volgens de wetenschappers iemand die verwacht dat er goede dingen gaan gebeuren in de toekomst.

Optimistische vrouwen bleken 30 procent minder kans te hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten vergeleken met pessimisten.

Vijandige vrouwen, die moeite hebben met anderen te vertrouwen, bleken 23 procent meer kans te hebben om te overlijden aan een vorm van kanker, dan vrouwen die meer vertrouwen hebben in hun naasten.

Gezonder leven

Toch denken de onderzoekers niet dat deze negatieve karaktereigenschappen de ziektes veroorzaken. Ze vermoeden dat optimistische mensen in het algemeen wat gezonder leven.

Ze zijn meer geneigd om gezond te eten en te bewegen. Ook roken ze minder en hebben ze een sterk sociaal leven, wat stress helpt te voorkomen.

Aanbevolen artikelen