AMSTERDAM - De sterfte van hiv-patiënten is door de huidige behandeling met verschillende middelen fors gedaald.

Tegelijk hebben deze patiënten bij langdurig gebruik steeds vaker last van ernstige bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn echter vooral onder nieuwe patiënten te voorkomen door bepaalde medicijnen weg te laten.

Dat concludeert Marit van Vonderen op basis van onderzoek waarop zij woensdag promoveert bij het VU medisch centrum.

Botontkalking

De bijwerkingen waarop zij doelt, zijn onder meer insuline-resistentie, botontkalking en verandering in vetverdeling. Deze kunnen de langere levensverwachting deels weer tenietdoen.

Van Vonderen vergeleek de combinatietherapie van hiv-patiënten met en zonder de medicijnen zidovudine (ZDV) en lamivudine (3TC). Deze medicijnen worden ervan verdacht enkele ongunstige effecten te veroorzaken.

Cholesterol

De behandeling zonder ZDV/3TC heeft wel als nadeel dat patiënten een hoger cholesterolgehalte in het bloed kregen. Op basis van deze resultaten concludeert Van Vonderen dat vooral nieuwe patiënten, waar mogelijk, de combinatietherapie zonder ZDV/3TC dienen te krijgen.

Haar bevindingen hebben samen met ander onderzoek al geleid tot aanpassing van de richtlijnen voor behandeling van nieuwe hiv-patiënten.