AMSTERDAM - Patiënten met een ernstige vorm van astma hebben er baat bij als ze antistoffen krijgen ingespoten.

Een Amerikaans en een Canadees onderzoeksteam hebben zich op astma onderzoek gestort. Hieruit bleek dat astmapatiënten profijt hebben bij bepaalde antistoffen. Dat meldt BBC News op haar website.

Het gaat om patiënten met een ernstige vorm van astma die teveel witte bloedcellen van een bepaald type in hun bloed hebben.

Ontstoken

Hun luchtwegen zijn eigenlijk constant ontstoken. De conditie van deze patiënten kan zo slecht zijn, dat ze regelmatig ziekenhuisbehandelingen moeten ondergaan.

De antistof mepolizumab zorgt voor minder astma-aanvallen bij deze groep astmapatiënten.

Prednison

De proefpersonen zijn negen jaar lang behandeld met de antistof. Daarvoor gebruikten ze prednison om hun astma onder controle te houden.

Bij de antistof-gebruikers kon de dosis prednison aanzienlijk omlaag zonder dat hun astma-klachten erger werden.

Astmaklachten

Volgens de Canadese Dr. Paul O’Byrne, hoofd van het onderzoek, werken antistoffen omdat het de productie vermindert van het type witte bloedcellen dat de ernstige astmaklachten veroorzaakt.

Blijdschap bij de onderzoekers over de uitkomsten van het onderzoek, want  behalve dat de antistoffen astmaklachten aanpakken, kan de vraag naar prednison ook afnemen als er meer antistoffen worden gebruikt als medicijn.

Bovendien toont het onderzoek aan dat een teveel aan dit type witte bloedcellen een belangrijke oorzaak is van ernstige astmaklachten.

Meer informatie is te vinden in de New England Journal of Medicine.