NIJMEGEN - Gedragsonderzoeker Carmen van der Zwaluw van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft ontdekt dat er een verband is tussen alcoholgebruik, genetische aanleg en opvoeding.

Volgens de onderzoeker lopen kinderen die genetisch kwetsbaar zijn voor alcohol én toegeeflijke ouders hebben een groter risico al op jonge leeftijd alcohol te gaan drinken.

Het is de eerste keer dat er een verband is gevonden tussen genetische informatie en opvoeding en het drinken van alcohol. 

Alcohol

Jongeren drinken steeds jonger alcohol. Vaak drinken ze al tussen hun 11e en 15e voor het eerst alcohol. Een derde van de jongeren heeft in groep 8 al eens gedronken.

Het drinken van alcohol op jonge leeftijd vergroot de kans op alcoholisme op latere leeftijd. Ook kan het hersenbeschadigingen en gedragsproblemen veroorzaken.

Volgens Van der Zwaluw is het dan ook van belang dat ouders duidelijke regels stellen. Ook zou wat haar betreft de nadruk van anti-alcoholcampagnes sterk op het maken van regels en afspraken moeten komen te liggen.