BAARN - Er zijn nogal wat mythes over de invloed die suiker heeft op de gezondheid. Maar vele hiervan zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Dat is de conclusie van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Obesity Reviews van maart 2009.

Wat is de rol van suiker bij het ontstaan van overgewicht, insulineresistentie en diabetes type 2 en tandgaatjes? Een groep van experts heeft de wetenschappelijk stand van zaken op een rijtje gezet.

Overgewicht
Voor gewichtsbeheersing zijn vooral de totale energie-inneming, de energiedichtheid van voedingsmiddelen en het totale voedingspatroon van belang. Het maakt daarbij niet uit of koolhydraten in de vorm van suikers of als complexe koolhydraten gebruikt worden.

Diabetes
Onderzoek naar de rol van suiker bij het ontstaan van insulineresistentie en diabetes type 2 levert geen directe relaties op. Maar er is overtuigend bewijs dat gewichtsverlies en meer lichaamsbeweging zorgen voor een verbetering van de insulinegevoeligheid en beschermen tegen diabetes type 2.

Tandgaatjes
De frequentie van eten en drinken heeft een veel groter effect op de belasting van de tanden, dan de hoeveelheid van alle suikers en vergistbare koolhydraten die genuttigd wordt. Een goede mondhygiëne is dus van belang.