AMSTERDAM - Langdurig gebruik van cannabis vergroot het risico op een bijzonder agressieve vorm van teelbalkanker. Die conclusie van een Amerikaans onderzoek is maandag bekendgemaakt.

Onderzoekers van het Fred Hutchinson Centrum voor Kankeronderzoek in Seattle vergeleken het marihuanagebruik van zo'n 370 mannen die leden aan teelbalkanker met dat van ongeveer 980 mannen die de ziekte niet hadden.

Uit analyse van de gegevens bleek dat marihuanarokers zeventig procent meer kans hadden een zogenoemd non-seminoom te ontwikkelen dan niet-gebruikers.

Risico

Bij langdurige gebruikers verdubbelde het risico zelfs. Het agressieve non-seminoom is verantwoordelijk voor ongeveer veertig procent van alle gevallen van teelbalkanker en komt het meest voor bij patiënten tussen de 20 en 35 jaar.

Het meer voorkomende seminoom treft doorgaans mensen tussen de 30 en de 50.

Stijging

In Europa en in Noord-Amerika stijgt het aantal gevallen van teelbalkanker sinds de jaren vijftig met zo'n drie tot zes procent per jaar. Dat in diezelfde periode ook het gebruik van cannabis toenam was voor de onderzoekers aanleiding op zoek te gaan naar een mogelijk verband.

Wat de precieze oorzaak is van het verband dat nu is gevonden, weten de onderzoekers niet. Volgens Janet Daling, die aan het onderzoek meewerkte, beïnvloedt cannabis mogelijk de hormoonproductie.

Onbeantwoorde vragen

Dat zou kunnen verklaren waarom vooral jonge mannen die al voor hun 18e marihuana gerookt hebben gevaar lopen. "We hebben nog veel onbeantwoorde vragen", zegt onderzoeksleider Stephan Schwartz in een online-voorpublicatie van het tijdschrift Cancer.

Zo is nog onduidelijk waarom cannabisgebruik uitsluitend verband lijkt te houden met één specifieke vorm van teelbalkanker. "Jonge mannen moeten weten dat we nog heel weinig weten over de gevolgen van marihuanagebruik op de lange termijn."

Eerdere onderzoeken duidden er al op dat door cannabisgebruik de kwaliteit van het sperma en de productie van testosteron afnemen.