DEN HAAG - Magere rookworsten zijn moddervet. ''Na de gewone rookworst en braadworst zijn het de vetste veel gegeten vleesproducten. Vetter dan hamburgers, gehaktballen en karbonades'', stelt de Consumentenbond na onderzoek van 22 verschillende rookworsten.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Gezondgids.

De worsten mogen toch mager heten omdat voor de kwalificatie 'mager' andere regels gelden dan voor 'light'.

Een lightproduct moet 30 procent minder vet of suiker bevatten dan het origineel om als light door het leven te mogen, vlees mag zich mager noemen als er maximaal 20 procent vet in zit.

''De term mager is sowieso bedenkelijk voor een stuk vlees dat voor een vijfde uit vet bestaat.'' Van alle geteste rookworsten bleek de bekendste worst van Nederland ook de vetste: de verse worst van de HEMA.

Vet

De Gezondgids constateerde dat verschillende magere worsten op de verpakking claimen dat ze minstens 30 procent minder vet bevatten dan de gewone variant.

''Dat klopt niet. Bij alle geteste worsten bleek het verschil kleiner.'' Dat bleek vooral te komen omdat de vetpercentages op de gewone worsten nota bene naar boven worden afgerond tot het mooie ronde getal van 30 procent.

Misplaats begrip

De term rookworst is inmiddels ook een misplaatst begrip geworden. Alleen de verse worst van Albert Heijn is echt gerookt.

De rest dankt hun 'rooksmaak' aan rookaroma dat in de vorm van poeder of vloeistof aan de worst wordt toegevoegd.

De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks zo'n 860 gram rookworst, de magere en vettere variant.