GRONINGEN - Net als bij een winterdepressie kan lichttherapie werken bij een burnout. In beide gevallen is sprake van een vergelijkbare verstoorde energiehuishouding, vonden onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Groningen.

Zestien proefpersonen met een burnout kregen lichttherapie en vertoonden een significante verbetering ten opzichte van veertien personen die nog op een wachtlijst stonden, aldus onderzoeker Ybe Meesters vrijdag.

Ze hadden vooral minder last van emotionele uitputting. ''De resultaten zijn veelbelovend maar meer onderzoek is nodig'', zei hij.

Motivatie

Burnout is een reactie op het gevoel geen energie of motivatie meer te vinden voor de bezigheden op het werk. Burnout bestaat grofweg uit drie verschijnselen: uitputting, cynisme en verminderde bekwaamheid. Volgens cijfers heeft 10 procent van de beroepsbevolking er last van.

Lichttherapie is een methode waarbij met behulp van zeer intensief licht, via het netvlies in het oog, bepaalde gebieden in de hersenen worden gestimuleerd tot activiteit.