ROTTERDAM - Door echo's te maken met behulp van kleine gasbelletjes in plaats van röntgenfoto's zijn hartkwalen of andere ziektes zoals kanker beter en sneller zichtbaar te maken en te behandelen.

Dat stelt onderzoeker Marcia Emmer van het Erasmus MC na onderzoek. Door deze minuscule contrastbellen in het lichaam te injecteren en te scannen, kunnen artsen een beter beeld krijgen van aandoeningen in lastig te bereiken organen.

De bellen werden al langer gebruikt, terwijl over hun gedrag veel onbekend was. Door bestudering met een zeer snelle camera is het gedrag van deze bellen veel beter beschreven waardoor zij veel efficiënter toegepast kunnen worden.

Zo kunnen met door Emmer nieuw ontwikkelde methoden onder meer bloedvaten, weefsel en tumor beter in beeld worden gebracht.

Dat is onder meer heel bruikbaar bij de bestrijding van hartinfarcten of aderverkalking.

Contrastbellen

Een volgende stap is volgens de onderzoekster de contrastbellen zo aan te passen dat zij ook bijvoorbeeld medicijnen naar tumoren kunnen transporteren.

Op die manier kunnen bijvoorbeeld de bijwerkingen die bij chemotherapie optreden in de toekomst wellicht worden beperkt.

Emmer promoveert vrijdag op haar onderzoek tijdens het 14e Europese symposium over Ultrasound Contrast Imagining, dat plaatsvindt in Rotterdam.