Intensieve hartfalenpolikliniek vermindert sterfte

UTRECHT - Een polikliniek speciaal voor patiënten met hartfalen vermindert het aantal opnamen voor hartfalen en het aantal sterfgevallen.

Dat concludeert arts Pieta Bruggink van het Deventer Ziekenhuis. Zij promoveert 16 januari aan het UMC Utrecht.

De arts volgde 240 patiënten met matig tot ernstig hartfalen gedurende een jaar. De helft ontving standaardzorg, de andere helft kreeg daarnaast via een speciale hartfalen­polikliniek begeleiding van een verpleegkundige en een gespecialiseerde arts/cardioloog.

Na een jaar waren in de extra begeleide groep 11 opnamen voor hartfalen en 12 patiënten overleden. In de controlegroep waren 24 opnamen voor hartfalen en 23 patiënten overleden.

De resultaten van het onderzoek betekenen dat een hartfalenpolikliniek onder begeleiding van een arts en een verpleegkundige ook in Nederland de zorg voor patiënten met matig tot ernstig hartfalen verbetert. Voor andere landen, met een minder goede eerstelijnszorg, was het nut van zo’n poli al bewezen.

De nieuwste richtlijn van de European Society of Cardiology raadt het instellen van deze hartfalenpoliklinieken aan. Waarschijnlijk wordt de aanbeveling ook opgenomen in de nieuwe Nederlandse richtlijn die in de loop van dit jaar verschijnt.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie