GENT - Schimmels in huizen produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De woning droog houden en goed luchten is dus absoluut noodzakelijk.

Dat blijkt uit onderzoek van Barbara Delmulle van UGent, die de binnenlucht in gebouwen onderzocht.

De onderzoekster ontdekte dat sommige schimmels kankerverwekkende stoffen afscheiden. 

Al langer is bekend dat het 'Sick Building Syndrome' (SBS) kan zorgen voor vage symptomen zoals irritatie van de neus- en oogslijmvliezen, hoofdpijn, dermatitis, lusteloosheid en andere kwalen.

Schimmelgroei

Deze symptomen zijn te wijten aan het verblijf in een gebouw met slechte luchtkwaliteit en worden vaak geassocieerd met schimmelgroei.

 Tot nu toe zijn er echter nog geen duidelijke oorzaken bekend van het syndroom. Dit in tegenstelling tot 'gebouw-gerelateerde ziekten'.

Vocht in gebouwen wordt in verband gebracht met ademhalingsstoornissen. Mijten zouden hierin een rol spelen maar ook schimmels en bacteriën.

Infecties

Schimmels produceren namelijk mycotoxinen of schimmeltoxinen, dit zijn uiterst giftige stoffen (toxinen) die infecties en allergieën veroorzaken.

Nagenoeg alle woningen hebben te kampen met vocht en schimmelgroei, zeker op risicoplaatsen zoals badkamer, kelder of wasplaats.

Naast het goed isoleren van woningen, is het uiterst belangrijk om de woning goed te luchten en droog te houden om schimmelgroei te voorkomen.