AMSTERDAM - Zeker een op de tien reizigers gaat zonder bescherming tegen malaria naar de tropen. Oudere reizigers lopen op pad een verhoogd risico op infecties.

De helft van de reizende Nederlanders doet niets tegen een mogelijke infectie met hepatitis A.

Dit blijkt uit de dinsdag verschenen resultaten van het Schiphol Survey, een jaarlijks onderzoek onder 2500 Nederlanders over reisgewoonten. Als ze al malariapillen meenemen naar tropische gebieden, zijn dat lang niet altijd de goede medicijnen.

Intensivecare

Vorig jaar liepen ten minste acht Nederlanders in Gambia malaria op. Een aantal van hen belandde op de intensivecareafdeling, één patiënt overleed.

''Ouderen blijken net zo ondernemend te zijn op hun 'verre' reizen als jongeren'', stelt David Overbosch van de Travel Clinic Havenziekenhuis Rotterdam.

Hepatitis B

''En dat terwijl ze fysiek kwetsbaarder zijn en sneller met lokale medische zorg in aanraking kunnen komen. Het risico op bijvoorbeeld hepatitis B is dan een feit.''

Veel mensen vinden het verder niet noodzakelijk zich bij vakantiebestemmingen die 'dicht bij huis liggen' als Turkije en Kroatië te beschermen tegen hepatitis A.

Zes op de tien reizigers naar deze bestemmingen ziet af van een prik.