LONDEN - Britse onderzoekers van de University College London hebben nog meer bewijs gevonden dat een enkel gen kan zorgen voor een verhoogde kans op overeten en obesitas.

Al eerder is aangetoond dat mensen die één of twee varianten van het FTO-gen hebben meer kans op obesitas hebben. Zij kiezen vaker voor ongezonde producten. Kinderen met dit gen eten per maaltijd zo'n 100 kilocalorieën meer dan hun leeftijdsgenootjes.

In dit onderzoek mochten kinderen van vier en vijf jaar oud eten van een schaal met koek en snoep. Minder dan een uur daarvoor hadden ze een volledige maaltijd gehad. De kinderen met een vorm van het FTO-gen waren meer geneigd om te veel koekjes te eten. Hieruit blijkt volgens de onderzoekers dat ze niet weten wanneer ze moeten stoppen met eten.

Behandeling

Meer dan de helft van de mensen in Europa heeft één of twee varianten van het FTO-gen. De onderzoekers hopen steeds beter in te zien wat voor effect het gen heeft op het eetgedrag. Zo kunnen steeds betere behandelingen worden ontwikkeld.