Stressvolle ervaringen kunnen de huidziekte psoriasis verergeren. Dit is vooral te zien bij patiënten die veel piekeren over hun aandoening en bij degenen die veel last hebben van jeuk en daarom gaan krabben.

Dit schrijft psychologe Lisette Verhoeven van het UMC St Radboud in haar proefschrift, waarop zij op 14 januari promoveert. Tot nu toe was er nog weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en psoriasis.

Verhoeven vond 100 psoriasispatiënten bereid om een half jaar lang vragenlijsten in te vullen over de ernst van hun aandoening, jeuk en krabgedrag, de manier waarop ze met hun psoriasis omgaan, mogelijk stressvolle gebeurtenissen in hun leven en hoe de aandoening hun gedachten beïnvloedt.

Psychotherapie
Uit het onderzoek bleek dat na het ervaren van veel stress de psoriasis kan verergeren. De onderzoekster concludeert in haar proefschrift dat het niet nodig is dat elke psoriasispatiënt psychotherapie krijgt. Maar voor patiënten met een ernstige vorm van psoriasis, die zich veel zorgen maken en veel krabben, zou zo'n therapie nuttig kunnen zijn en algemeen beschikbaar moeten worden.