NEW YORK - Vaak wordt gedacht dat de vonk die aan het begin van een relatie overspringt na verloop van tijd langzaam dooft. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat dat niet altijd zo is.

De wetenschappers van de Stony Brook Universtiteit in New York ontdekten dat bij sommige stellen die 20 jaar of langer samen zijn de vonk nog altijd niet is gedoofd.

Een relatie begint gewoonlijk met de romantische fase en vlinders in de buik. Na zo'n 12 tot 15 maanden wordt dat minder en na 10 jaar samen is die specifieke chemische reactie dan vaak helemaal weg om plaats te maken voor vriendschap.

Hersenscans

Maar volgens de onderzoekers klopt deze veronderstelling niet. De onderzoekers maakten hersenscans van koppels die al twintig jaar of langer zijn en vergeleken die met de hersenactiviteiten van jonge minnaars.

Daaruit bleek dat zich bij één op de tien oudere stellen precies dezelfde reacties in de hersenen voordeden bij het bekijken van foto's van hun partner als bij de koppels die aan het begin stonden van een romantische affaire.