AMSTERDAM - Het bureau beroepsziekten van de FNV roept leden met borstkanker op zich te melden als zij minimaal tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid. De vakcentrale doet dit omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als 'mogelijke beroepsziekte' wordt gezien.

Een woordvoerder van de FNV bevestigde maandag een bericht hierover in dagblad Trouw. In Denemarken hebben al circa tien verpleegsters een schadevergoeding gekregen. In het land werd daarbij een termijn van vijftien jaar nachtarbeid gehanteerd. ,,We willen kijken of schadevergoedingen ook hier mogelijk zijn'', aldus de woordvoerder.

Al langer is uit onderzoek bekend dat vrouwen die veelvuldig nachtdiensten draaien mogelijk meer kans op de ernstige ziekte hebben. Dat heeft te maken met een verstoorde productie van het hormoon melatonine in het lichaam.

Richtlijnen

Directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten FNV zegt dat eveneens moet worden gekeken of er in Nederland richtlijnen moeten komen voor de planning van nachtdiensten. Werknemers zouden de diensten misschien niet te veel jaren achter elkaar moeten doen. Ook is het volgens hem de vraag of bepaald nachtwerk overdag kan worden gedaan.

De Deense vrouwen kregen schadevergoedingen uiteenlopend van 13.000 tot 134.000 euro, afhankelijk van leeftijd, erfelijke aanleg en gebruik van alcohol, tabak en medicijnen. In Denemarken hebben zich in totaal ongeveer veertig vrouwen gemeld.