BOSTON - Zwangere vrouwen met een laag vitamine D-gehalte hebben meer kans op een keizersnede. Dit blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Waarom een tekort aan vitamine D problemen geeft bij de geboorte van een kind is onbekend, maar de onderzoekers denken dat er een verband is tussen een vitamine D-tekort en weinig spierkracht.

De onderzoekers van de universiteit en het Medisch Centrum van Boston controleerden de bloedwaarden van 253 zwangere vrouwen. 43 van deze vrouwen (17 procent) beviel via een keizersnede. 

28 procent van de vrouwen met een laag vitamine D-gehalte had een keizersnede nodig. Van de vrouwen met een hoog vitamine D-gehalte beviel 14 procent via een keizersnede.

Zwangerschapsvergiftiging
Volgens één van de onderzoekers, Oliver Gillie, is er ook een duidelijk verband te contstateren tussen een gebrek aan vitamine D en zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie).

Vaak is direct ingrijpen bij pre-eclampsie noodzakelijk en wordt er gekozen voor een (spoed)keizersnede of voor het inleiden van de bevalling.