AMSTERDAM - De afkeer van okselgeur is iets dat mensen is aangeleerd. Kinderen hebben niet echt problemen met okselgeurtjes. Die afkeer komt pas later, en is dus waarschijnlijk aangeleerd, zo blijkt uit recent onderzoek, gepubliceerd in Mankind Quarterly.

De meeste mensen halen hun neus op voor okselzweet. Maar in okselzweet zitten feromonen en deze zouden juist de aantrekkingskracht op anderen moeten verhogen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat kinderen niet echt een afkeer hebben van okselgeur. De onderzoekers stellen dus dat ons waardeoordeel waarschijnlijk is aangeleerd.

Nog niet eens zo heel lang geleden gingen mensen niet zo vaak in bad en stonken ze volgens de huidige norm uren in de wind. Tegenwoordig gaat iedereen bijna dagelijks in bad of onder de douche en worden mensen die niet okselfris ruiken veroordeeld.

In bepaalde culturen gaan ze heel anders om met okselgeur. Zo ook een stam in Nieuw-Guinea. Daar steken de stamleden ten teken van afscheid hun hand onder elkaars oksel, waarna ze met die hand over hun eigen lichaam strijken.