ABERDEEN - Vrouwen met overgewicht hebben evenveel kans op een baby via IVF als vrouwen met een normaal gewicht. Dit blijkt uit Schots onderzoek van de University of Aberdeen.

Een IVF-behandeling wordt nu vaak afgeraden bij vrouwen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of meer. Maar uit dit onderzoek blijkt dat leeftijd een belangrijkere factor is bij de vruchtbaarheid dan gewicht.

De onderzoekers bekeken de medische dossiers van 1700 vrouwen die tussen 1997 en 2006 een IVF-behandeling ondergingen. Hiervan was 28 procent te zwaar, 8 procent was obees (BMI hoger dan 30) en 5 procent had een BMI van meer dan 35. De onderzoekers vonden geen significante verschillen tussen deze groepen in zwangerschappen en geboortecijfers.

Afvallen altijd beter
Wel hadden vrouwen met overgewicht meer medicijnen nodig om de eierstokken te stimuleren en was het aantal miskramen hoger. De onderzoekers suggereren dat het altijd beter is als vrouwen afvallen en dat het onverstandig is om IVF toe te passen bij een BMI hoger dan 35.

Maar het is volgens hen niet juist om IVF te weigeren alleen vanwege het gewicht. Toch blijft de British Fertility Society, die de richtlijnen rond IVF heeft opgesteld, bij het standpunt dat je met een BMI hoger dan 30 veel meer kans hebt op complicaties.