Psychologen gingen er altijd van uit dat vrouwen de voorkeur geven aan sterke, dominante mannen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen eerder kiezen voor partners die erkend worden voor hun prestaties en kunde.

Vrouwen vinden dominante mannen wel aantrekkelijk als het gaat om sportprestaties. Maar als het gaat om langdurige relaties zullen ze niet zo snel hun oog laten vallen op mannen die anderen tot een ondergeschikte positie dwingen.

Dit blijkt uit onderzoek onder vrouwelijke studenten aan twee Amerikaanse universiteiten dat verschijnt in het tijdschrift Personal Relationships. Zij kregen beschrijvingen over bepaalde mannen te lezen die zij moesten beoordelen op aantrekkelijkheid.

De baas spelen
Hieruit bleek dat dezelfde dominante eigenschappen wel aantrekkelijk werden gevonden in een sportcontext, maar onaantrekkelijk werden beoordeeld als het ging om een serieuze relatie. De onderzoekers concluderen hieruit dat vrouwen geen dominante man willen voor een lange termijnrelatie, omdat deze ook de baas zal willen spelen in hun relatie.