UTRECHT - Een voortdurend gevoel van een naderend orgasme bij vrouwen met de aandoening Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) hangt samen met rusteloze benen en een overactieve blaas.

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en het HagaZiekenhuis in Den Haag.Neuropsychiater Marcel Waldinger en zijn collega's onderzochten achttien Nederlandse vrouwen met de zeldzame en vooralsnog mysterieuze aandoening. Vrouwen met de PSAS hebben voortdurend genitale sensaties alsof zij op het punt staan een orgasme te krijgen.

De onderzochte vrouwen kregen verschillende medische onderzoeken, zoals MRI-scans van de hersenen en het bekken. De studie toonde aan dat de meeste vrouwen uit het onderzoek ook last hadden van onrustige benen, symptomen van een overactieve blaas en spataderen in het bekken. ''Deze resultaten vormen een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar dit syndroom en tonen aan dat dit een lichamelijke aandoening is'', zegt onderzoeker Waldinger.

In 2001 werd het PSAS voor het eerst beschreven in de medische literatuur. Er zijn tot nog toe slechts 22 gevallen bekend. Een belangrijk kenmerk van dit syndroom is dat seksueel contact niet tot een vermindering maar juist tot een verergering van de klachten leidt. De aandoening leidt vaak tot wanhoop en somberheid.