Suiker kan verslavend zijn

BAARN - Veel suiker eten is net zo verslavend als sommige drugs. Voor mensen die een dieet volgen is dat geen nieuws, maar nu is het wetenschappelijk bewezen in een Amerikaanse studie met ratten.

Wanneer de ratten veel suiker ineens aten, steeg het gehalte aan dopamine in het beloningscentrum in hun hersenen. Deze stijging is ook te zien bij drugsmisbruik en daarmee lijkt het eten van veel suiker ineens op drugs, aldus onderzoekers van de Princeton University in New Jersey. Normale consumptie van suiker laat deze verslavingsverschijnselen niet zien.

De diertjes kregen drie weken lang elke ochtend suikerwater te drinken. Wanneer ze een paar weken geen suikerwater kregen, lieten ze tekenen van ontwenning zien. Als ze dan eindelijk weer de zoetstof te drinken kregen, dronken ze meer dan ooit tevoren.

Verslavingsgevoelig

Wanneer de suikerverslaafde ratten alcohol aangeboden kregen, dronken ze hier ook meer van dan andere niet-verslaafde ratten. Het zou dus zo kunnen zijn dat mensen die verslavingsgevoelig zijn, ook eerder aan suiker verslaafd kunnen raken. Maar de onderzoekers hebben nog geen bewijzen dat het bij mensen net zo werkt als bij ratten.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie