Het herpesvirus (HSV1) dat een koortslip veroorzaakt, is ook één van de grootste veroorzakers van eiwitplaques in de hersenen, zoals die voorkomen bij de ziekte van Alzheimer.

Dit ontdekte een team van onderzoekers van de Universiteit van Manchester. Het goede nieuws is dat volgens hen antivirale middelen tegen een koortslip mogelijk ook gebruikt kunnen worden om Alzheimer te voorkomen. Hun bevindingen verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Pathology.

De onderzoekers konden aantonen dat een HSV1-infectie in zenuwcellen bij muizen leidde tot de afzetting van eiwit dat plaques veroorzaakt. En dat dit virus vaak voorkomt in de hersenen van ouderen met een grote kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Zij denken dat het HSV1-virus één van de belangrijkste veroorzakers is van deze vorm van dementie.

Naar aanleiding van deze bevindingen hopen de wetenschappers nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen. 80 procent van de mensen raakt tijdens z'n leven besmet met het HSV1-virus . Slechts bij 20 tot 40 procent van de mensen uit zich dit ook daadwerkelijk in een koortslip.