ZOETERMEER - Ongeveer 30 procent van de antroposofische medicijnen dreigt niet meer te mogen worden verkocht in Nederland door een uitspraak die de Hoge Raad der Nederlanden vrijdag heeft gedaan.

Antroposofische belangenorganisaties zijn bang dat patiënten hierdoor voortaan naar het buitenland moeten uitwijken om aan hun geneesmiddelen te komen, zo hebben ze vrijdag gezegd.

De antroposofie is een levensbeschouwing die de nadruk legt op harmonie tussen de natuur, de menselijke geest en het lichaam. De geneesmiddelen die door de uitspraak van de Hoge Raad in de ban worden gedaan zijn vooral middelen die via injecties moeten worden toegediend aan patiënten.

Weleda

Volgens directeur Hans Nijnens van Weleda, een fabrikant van antroposofische medicijnen, gaan er per jaar in Nederland voor ongeveer 4 á 5 miljoen euro aan antroposofische medicijnen over de toonbank. Ongeveer een derde dreigt nu volgens hem te verdwijnen. Per jaar gebruiken ongeveer 200.000 mensen antroposofische medicijnen.

Nijnens is in gesprek met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hij hoopt dat er een regeling komt waarbij artsen de bewuste medicijnen toch mogen voorschrijven aan hun patiënten als die medicijnen in andere Europese landen legaal op de markt zijn.

Geaccepteerd

In landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië is de antroposofische geneeskunde een geaccepteerder verschijnsel dan in Nederland.

Tot 2002 mochten antroposofische geneesmiddelen in Nederland worden verkocht zonder vergunning. EU-regels maakten daar een eind aan. Sindsdien gold een soort gedoogregeling die vrijdag door de uitspraak van de Hoge Raad is beëindigd.