Radiologen in ziekenhuizen zien steeds vaker alleen scans en geen patiënten. Onderzoekers kwamen er achter dat wanneer die anonimiteit wordt doorbroken, radiologen meer precieze interpretaties maken.

Wanneer de radiologen een foto van de patiënt bij het medisch dossier krijgen, behandelen ze de scans nauwkeuriger en meer persoonlijk. Voor de studie werden foto's toegevoegd aan 318 dossiers van mensen die een CT-scan zouden krijgen. Aan het onderzoek deden 15 radiologen mee, die achteraf een vragenlijst invulden over hun eraringen.

Bij 81 gevallen kwamen er onverwachte complicaties op de scans naar boven. Deze scans werden 3 maanden later opnieuw aangeboden aan dezelfde radiologen, maar dan zonder foto. Slechts 20 procent van deze onverwachte complicaties werden opnieuw gevonden, wanneer de patiëntfoto ontbrak.

Zorgverleners
De radiologen waren achteraf enthousiast over het initiatief. Niet alleen kregen ze het gevoel weer terug dat ze zorgverleners zijn, ook kan de foto extra informatie geven van uiterlijke kenmerken van de ziekte. Alle 15 vonden ze het een goed idee als de foto voortaan standaard zou worden toegevoegd.