GRONINGEN - Overlevenden van kinderkanker hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek door Inge Brouwer van het Universitair Medisch Centrum Groningen, zo maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

Brouwer onderzocht een groep van 277 mensen tussen 18 en 40 jaar die in hun kinderjaren kanker hebben gehad. Hieruit bleek dat een kwart van hen kampt met hartproblemen.

Brouwer benadrukt dat het vooral ging om afwijkingen die alleen op een echo te zien zijn en die in het dagelijks leven nog geen problemen veroorzaken.

Controle

Ter controle onderzocht Brouwer in totaal 130 broers en zussen van de ex-kankerpatiënten. De echo liet in deze groep bij slechts 2 procent van de deelnemers hartproblemen zien.

Ook bleek uit het onderzoek dat de ex-patiënten vaker leiden aan overgewicht, een verhoogde bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.

De verhoogde kans op hart- en vaatziekten wordt volgens de onderzoekster vooral veroorzaakt door de chemokuren die de deelnemers aan het onderzoek vroeger hebben gehad. Ze pleit ervoor dat overlevenden van kinderkanker hun leven lang intensief gecontroleerd worden op hartaandoeningen.