Het goed volgen van de groei bij kinderen is een succesvolle methode voor het opsporen van kinderen met aandoeningen zoals het Turner syndroom, coeliakie, taaislijmziekte en hypertone dehydratie.

Met nieuw ontwikkelde verwijscriteria, waaronder de Richtlijn Kleine Lengte, is het mogelijk kinderen met deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Dit terwijl het aantal onterechte verwijzingen laag blijft. Dat blijkt uit onderzoek van TNO-er Paula van Dommelen, die op 5 december promoveert bij de Universiteit Utrecht.

Effectieve methode
Het monitoren van groei (lengte, gewicht en hoofdomtrek) is al meer dan een eeuw onderdeel van de preventieve gezondheidszorg voor kinderen. Tot nu toe was nog niet bekend hoe nuttig dit is. De onderzoekster heeft met haar onderzoek aangetoond dat het monitoren van groei een effectieve methode is voor het vroegtijdig opsporen van kinderen met een aandoening of ziekte.

Richtlijn Kleine Lengte
De behandeling van kinderen met een aandoening die aan de hand van groei wordt opgespoord, kan zo eerder worden gestart. Ook weten ouders en het kind sneller waar ze aan toe zijn. De nieuwe Richtlijn Kleine Lengte zal binnenkort binnen de Jeugdgezondheidszorg ingevoerd worden.