Zelfmanagement kan helpen om migraineaanvallen te voorkomen en te verminderen. Dit stelt promovendus Saskia Mérelle van de Erasmus Universiteit Rotterdam in haar proefschrift.

Migrainepatiënten kunnen profijt hebben bij zelfmanagementtrainingen, waarmee ze leren opkomende aanvallen te voorkomen en te verminderen.

Deze trainingen worden gegeven door trainers die zelf ook migraine hebben. Tijdens de sessie leren patiënten te ontspannen en vroege signalen van een aanval te herkennen.

Bij 35 procent van de deelnemers nam het aantal migraineaanvallen met de helft af. Met name deelnemers met meerdere aanvallen per maand en patiënten die dachten dat hun aanvallen door toeval worden bepaald, hebben voordeel bij de training. Ze leerden op tijd in te grijpen door bijvoorbeeld te ontspannen of iets te eten of te drinken.

Gedragstherapie
In Nederland hebben naar schatting 2 miljoen mensen last van migraine. Bij deze aandoening krijg je aanvallen van hevige hoofdpijn. Naast zelfmanagement is ook gedragstherapie geschikt om de hoeveelheid aanvallen terug te dringen.