AMSTERDAM - Van alle kinderen met hiv sterft de helft binnen twee jaar, omdat hij of zij niet de juiste behandeling krijgt. Als deze hiv-baby's in de eerste twaalf weken worden behandeld, daalt de kindersterfte met 75 procent.

Dat blijkt uit een rapport dat Unicefdirecteur Jan Bouke Wijbrandi maandag op Wereld Aidsdag in Amsterdam overhandigt aan de Nederlandse aidsambassadeur Paul Bekkers.

Het rapport is opgesteld door Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie, de VN-aidsorganisatie Unaids en het Wereldbevolkingsfonds van de VN.

Koenders

In het rapport staat dat vorig jaar slechts 10 procent van de baby's van moeders met hiv in de eerste twee maanden van hun leven werden getest. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vindt dan ook dat daar meer aandacht voor nodig is.

Nederland is met 6 miljoen euro per jaar een van de grootste donors van een Unicefcampagne die aandacht vraagt voor kinderen met hiv.

Uit het rapport blijkt dat zwangere vrouwen te weinig getest worden. Van de vrouwen die hiv hebben wordt slechts een op de acht getest op het stadium van de ziekte, op grond waarvan behandeling kan worden vastgesteld.

Vooruitgang

Er is wel veel vooruitgang geboekt op het tegengaan van de overdracht van hiv van moeder op kind, stelt het rapport. Maar nagenoeg alle ruim twee miljoen kinderen jonger dan vijftien met hiv in de landen ten zuiden van de Sahara liepen het virus tijdens de zwangerschap, de bevalling of door borstvoeding van hun moeder op, blijkt uit Koenders' beleidsnota die maandag ook werd gepresenteerd.

Koenders richt zijn aidsbeleid vooral op kwetsbare groepen en dat zijn er veel. Het gaat om kinderen, vrouwen, jongeren, seksuele minderheden, mensen met beperkingen en drugsgebruikers.

Veilige zwangerschap

Koenders vindt dat zij recht hebben op geweldloze, veilige seks, op veilige zwangerschap en geboorte. Dus zet hij met tientallen miljoenen extra, advies en diplomatie in op goede voorlichting, goede zorg en voorbehoedsmiddelen, onderwijs, mensenrechten en de verbetering van de sociaal-economische situatie van mensen in aidslanden.

Maar Koenders wil ook andere donorlanden en vooral regeringen in getroffen landen aansporen zich harder voor de zaak in te spannen.