Snoepsigaretten maken de stap naar 'echt' roken gemakkelijker. Volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zou het dan ook verstandig zijn de snoepsigaretten te verbieden.

Ook dit jaar is er rond Sinterklaas weer veel snoepgoed in de vorm van tabaksproducten te koop. Niet alleen snoepsigaretten, maar bijvoorbeeld ook een speelgoedaansteker en een speelgoedpijp.

Volgens Rebecca de Leeuw en Rutger Engels van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen lijkt het onschuldig, maar maakt het de stap naar 'echt' roken makkelijker. De Leeuw en Engels doen onderzoek naar factoren die van invloed zijn op verslavingsgedrag, zoals roken, drinken en drugsgebruik.

Sociaal acceptabel
De onderzoekers wijzen op onderzoek van een aantal Amerikaanse collega's. Daaruit bleek namelijk dat kinderen die snoepsigaretten 'gerookt' hebben een grotere kans hebben om later daadwerkelijk te gaan roken. Het idee hierachter is dat kinderen door dergelijk snoep- en speelgoed roken sneller als sociaal acceptabel gedrag zien.

Volgens de Nijmeegse onderzoekers zijn deze resultaten bekend bij de tabaks- en snoepindustrie.