Er is in Nederland een verschuiving te zien in het beleid van ziekenhuizen rondom de ruggenprik bij bevallingen. In vergelijking met een jaar geleden zijn er 11 ziekenhuizen bijgekomen waar het 24 uur per dag mogelijk is om te bevallen met deze vorm van pijnstilling.

Dit blijkt uit een recente analyse van onderzoeksbureau MediQuest. In 66 procent van de ziekenhuizen in Nederland is het nu 24 uur per dag mogelijk een ruggenprik te krijgen. Dit percentage is nog steeds relatief laag in vergelijking met onze buurlanden. Daar ligt het percentage al enige jaren op 100 procent of iets eronder.

In Nederland kun je in 99 ziekenhuizen bevallen. In 65 ziekenhuizen kan er 24 uur, 7 dagen per week een ruggenprik door de anesthesioloog worden toegediend. In de overige 34 ziekenhuizen is een ruggenprik slechts op beperkte tijden mogelijk.

MediQuest baseert deze cijfers op gegevens van de stichting Kind en Ziekenhuis, die van alle Nederlandse ziekenhuizen de kind- en gezinsgerichtheid van de zorg in kaart brengt.