UTRECHT - Nog maar weinig Nederlanders kiezen ervoor, maar een operatie of behandeling in het buitenland is voor velen van hen een wenkend perspectief.

Zij zijn vooral bereid de grenzen over te steken, als ze sneller dan in eigen land worden geholpen of als de medicus als zeer kundig bekendstaat. Lagere kosten zijn minder belangrijk om naar het buitenland te reizen.

Dat blijkt uit een studie van onderzoeksinstituut Nivel, waarvan de resultaten woensdag naar buiten werden gebracht. Van de 1244 mensen die aan het onderzoek meewerkten, hadden er slechts negentien (1,5 procent) tussen begin juni 2006 en juni 2007 een behandeling of operatie in het buitenland ondergaan.

Twee derde echter zei bereid te zijn zich door een goed aangeschreven specialist in het buitenland te laten behandelen. Slechts 4 procent zou daarvoor nooit naar het buitenland gaan.

Europese Unie

Alle burgers binnen de Europese Unie hebben recht op medische zorg in andere lidstaten. De kosten worden vergoed tot hetzelfde bedrag als de kosten voor de ingreep in eigen land.

De grootste bereidheid om naar het buitenland te gaan voor een behandeling of operatie is te vinden bij jongeren, inwoners van grensstreken en mensen met een hoger inkomen.