Wittebroodsweken? Vergeet het maar. Volgens Amerikaanse psychologen hebben steeds meer mensen last van een depressie na hun trouwerij.

Volgens Amerikaanse therapeuten hebben de meeste mensen last van een kleine teleurstelling na de grote dag. Maar zo'n 5 tot 10 procent heeft zoveel last van spijt, verdriet of frustratie dat ze professionele hulp inschakelen.

Verschillende psychologen lieten voor Time.com hun licht op dit onderwerp schijnen. De redenen dat mensen in een dip raken na hun huwelijk zijn volgens hen talrijk. Koppels hebben een vals idee van het huwelijksgeluk. Wanneer je al samenwoont is het onwaarschijnlijk dat je relatie verandert, alleen door het afleggen van een gelofte. Ze denken dat ze geen ruzie horen te maken en dat hun partner hen automatisch gelukkig zal maken.

Ook het opgeven van de eigen identiteit kan problemen geven. Niet iedereen is klaar om 'wij' in plaats van 'mij' te worden. Bovendien werkt de natuur niet mee. In het begin van de relatie maakt het lichaam volop hormonen aan voor een goed humeur. Maar tijdens een langere relatie daalt dit gehalte aan dopamine en oxytocine aanzienlijk.

Oplossingen
Gelukkig zijn er ook oplossingen. Volgens de psychologen moeten de kersverse koppels zich vooraf bedenken waarom deze persoon de juiste voor hen is. En dat de slechte eigenschappen niet zullen verdwijnen door een ja-woord. Bruiden die volop bezig zijn geweest met de voorbereiding moeten hun bruidsbladen weggooien en verder gaan met het plannen van de rest van hun leven.