Drie op vijf verwachten orgaan zonder registratie

AMSTERDAM - Bijna zestig procent van de Nederlanders denkt dat ze een donororgaan mogen ontvangen, zelfs als ze niet als donor geregistreerd staan. Een op de vijf denkt ooit zelf een donororgaan nodig te hebben.

Dat blijkt volgens het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) uit onderzoek naar kennis over orgaandonatie. Ook wie niet geregistreerd staat als donor, kan in aanmerking komen voor een donorgaan.

Het onderzoek wijst volgens NIGZ-Donorvoorlichting uit dat meer dan de helft van de Nederlanders in de leeftijd van 20 tot 50 jaar vindt dat zij te weinig weten om een donorkeuze te kunnen maken. Degenen die geen keus hebben gemaakt of 'nee' tegen het donorschap hebben gezegd, geven zichzelf als rapportcijfer gemiddeld een 5,4 voor hun kennis over orgaan- en weefseldonatie, meldt het instituut.

Donorschap

Nederland telt zeven miljoen volwassenen die geen keus voor orgaandonatie kenbaar hebben gemaakt. Anderhalf miljoen mensen hebben 'nee' laten registreren in het Donorregister. Acht procent van de mensen zoekt actief naar informatie over het donorschap, terwijl de meesten het volgens programmacoördinator Bert Elbertse van NIGZ-Donorvoorlichting belangrijk vinden zelf hun donorkeuze te maken.

Het instituut heeft een speciale krant laten maken met informatie over orgaan- en weefseldonatie, die donderdag bij zes miljoen huishoudens op de mat valt. "We hopen dat de informatiekrant helpt bij het maken van een positieve donorkeuze", zegt Elbertse.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie