Wanneer een patiënt met kanker een eerste gesprek heeft met de oncoloog of radioloog onthoudt hij hier maar weinig van. Hoe meer informatie de arts geeft, hoe minder de patiënten onthouden.

Oudere patiënten kunnen sowieso minder onthouden van het eerste gesprek dan jonge patiënten. En wanneer het consult langer duurt, en er dus meer informatie wordt gegeven, herinneren de patiënten zich ook minder.

Dit blijkt uit onderzoek van Nivel in samenwerking met de Symfora Groep en de universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Sydney. Voor het onderzoek werden 260 Australische patiënten ondervraagd.

Zowel jonge als oudere patiënten herinneren zich minder als er meer gesproken wordt over de prognose. Mensen die een slechte prognose hebben, slaan minder informatie op dan mensen die een goede prognose hebben.

Apart gesprek
Het is dus belangrijk voor artsen en verpleegkundigen om in de gaten te houden of belangrijke informatie wel overkomt. Belangrijke beslissingen kunnen daarom beter worden besproken in een apart gesprek en niet tijdens het consult over de prognose en vooruitzichten.