Kinderen die vier maanden voor de piek van het griep- en verkoudheidsseizoen geboren worden, hebben meer risicio op het ontwikkelen van kinderastma. Amerikaanse onderzoekers concluderen dit na het bestuderen van medische rapporten.

Wanneer een baby de luchtwegaandoening bronchiolitis oploopt, heeft het later sowieso meer kans op kinderastma. Met name genetische factoren spelen hierbij een rol.

Maar bij het bestuderen van 95.000 rapporten van kinderen en hun moeders in Tennessee, ontdekten onderzoekers ook een link met het herfstseizoen. Dit valt op het noordelijk halfrond vier maanden voor het griepseizoen.

Volgens de wetenschappers van het centrum voor Astmaonderzoek aan de Vanderbilt University in Tennessee hadden de herfstkindjes 30 procent meer kans op het ontwikkelen van kinderastma. Zij denken dat naast de genetische aanleg ook blootstelling aan winterse virussen astma kan veroorzaken.

Planning
Het is volgens de onderzoekers nog iets te vroeg om de geboorte van je baby te gaan plannen. Elk jaar valt het griepseizoen in een andere periode. En de onderzoekers willen eerst meer bewijs vinden voor deze herfsttheorie. Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.