NOORDWIJK- Ouders zouden hun kinderen vaker moeten laten testen op oogafwijkingen. Uit een proefschrift van dr. Theo Hendricks blijkt dat een op de drie kinderen met een oogafwijking niet de juiste brilsterkte heeft.

Hierdoor krijgen zij vaker hoofdpijn en concentratieproblemen. Bijna 10 procent van hen komt als gevolg hiervan op een lager schoolniveau terecht dan nodig is.

Dr. mr. Theo Hendricks, die promoveerde op het onderwerp 'geringe refractiefouten bij kinderen' aan de Universiteit van Maastricht, onderzocht 2500 kinderen met een bril in de hoogste groep van de basisschool en vergeleek hun oogresultaten met hun citoscore.

Van deze kinderen bleek 30 procent niet de juste bril te hebben. Tien procent van deze brildragers had volgens het onderzoek een lager schooladvies voor het vervolgonderwijs gekregen dan nodig was, dus vmbo in plaats van havo.

Controleren

Volgens Alhard Hungerink, directeur van Optitrade, de brancheorganisatie voor vijfhonderd zelfstandige opticiens, scoort Nederland ten opzichte van de wereld laag als het op het controleren van ogen aankomt.

"In Nederland gaan we er altijd maar van uit dat alles goed is. We zijn hier toch extreem nuchter", zei hij tijdens het Eye fashion Gala in Noordwijk. Daar werd de nieuwe brillenmode voor 2009 in aanwezigheid van 450 opticiens gepresenteerd. "Met meekleurende glazen of een comfortabele oogsterkte kunnen hoofdpijn en concentratiestoornissen worden voorkomen."