DEN HAAG - Producenten melden niet altijd dat hun voedingsmiddelen zoethout bevatten terwijl dat wel verplicht is.

Onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wees uit dat in een derde van de onderzochte levensmiddelen zoethout zit, maar dat dit niet op het etiket staat. Een teveel aan de stof kan schadelijk zijn voor mensen met hoge bloeddruk, aldus de VWA donderdag.

Zoethout is afkomstig van de wortelstok van de zoethoutstruik. Het is verwerkt in onder meer drop, hoestsiroop en verschillende theesoorten. De zoetstof in zoethout is glycyrrhizinezuur. Het is dertig tot vijftig keer sterker dan de zoetkracht van suiker.

Verplicht

Producenten zijn verplicht de aanwezigheid van zoethout op het etiket te melden wanneer de hoeveel glycyrrhizinezuur hoger is dan 100 milligram per kilo of 10 milligram per liter. Bij grotere hoeveelheden moet zelfs een waarschuwing op het etiket staan: "Bevat zoethout - mensen met hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik te vermijden".

De VWA onderzocht 42 levensmiddelen die in meer of mindere mate zoethout bevatten. Op een derde ervan stond zoethout niet bij de lijst van ingrediënten of vermeld op de verpakking. Dat gold vooral de onderzochte siropen. In 2006 verrichtte de VWA eenzelfde onderzoek en kwam tot dezelfde conclusies.

Voor de hoeveelheid glycyrrhizinezuur in levensmiddelen bestaat geen wettelijk maximum. "De consument dient echter duidelijk te worden geïnformeerd, vooral als de gezondheid in het geding kan zijn", aldus de VWA.