Alle grote zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2009 bekendgemaakt. Behalve CZ, die de basispremie gelijk houdt aan verleden jaar, verhogen Achmea, Menzis en VGZ hun basispremies. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.

Zorgverzekeraar IZZ stijgt met 2,7 procent het meest. De basispremie van Stad Holland kent met 1,6 procent de grootste daling. Over de gehele linie is er een stijging van 0,8 procent op de basispremie waar te nemen. De aanvullende verzekeringen gaan gemiddeld met 7 procent omhoog.

Voor de basisverzekering van Univé Zekur betaalt de consument het minst, namelijk 77,77 euro per maand (56,78 euro met een eigen risico van 650 euro). De restitutiepolis van IZZ is met een maandpremie van 101,12 euro veruit het duurst. Dat is een verschil van 280,20 euro per jaar.

Zorgpremie vergelijken
Via de verschillende vergelijkingssites zoals Independer, kiesBeter en de Verzekeringssite kun je je zorgpremie vergelijken. Je hebt tot 1 januari 2009 de tijd om je oude verzekering op te zeggen.

Aanmelden bij een nieuwe verzekeraar kan tot 1 februari 2009. Wanneer je niets onderneemt, ben je vanaf 1 januari 2009 tegen de ontvangen voorwaarden verzekerd.