Steeds meer kinderen weten niet of ze rechts- of linkshandig zijn als ze naar de kleuterschool gaan. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Volgens onderzoekster Madeleine Portwood komt dit omdat veel ouders bang zijn voor wiegedood. Om wiegedood te voorkomen, is het advies aan ouders om kinderen op hun rug te laten slapen. Vaak leggen ouders hun kinderen ook op de rug als ze niet slapen. Het is echter nadelig voor de ontwikkeling van het kind.

Kruipen
Peuters leren niet goed kruipen als ze te veel op hun rug gelegd worden en gaan in de plaats daarvan met hun achterwerk over de grond glijden. Hierdoor wordt de coördinatie tussen armen en benen belemmerd wanneer ze gaan staan of lopen, en ook tussen rechts en links.

Een groot aantal kinderen weet dan ook niet of ze rechts of links zijn als ze aan school beginnen. De onderzoekster stelt dat het juist heel belangrijk is dat een peuter weet welke hand de beste is. Door dat niet te weten, kunnen er problemen zijn bij het leren schrijven. Ook zouden er gedragsproblemen op latere leeftijd kunnen ontstaan.