BONN - In de westerse wereld heeft vetzucht zijn piek bereikt. Het percentage zwaarlijvigen in verschillende landen stijgt niet langer, meldde de Duitse krant Die Welt dinsdag op gezag van een vooraanstaande Australische arts en deskundige op het terrein van overgewicht.

Zijn opmerkingen gaan tegen de heersende mening in dat er sprake is van een 'vetzuchtepidemie' in het westen. "Die voorspellingen zijn onjuist", aldus Michael Gard van de Australische Charles Sturt University.

"Net nu krijgen we de eerste aanwijzingen dat de vetzuchtpercentages aan het dalen zijn, vooral onder blanken en middenklassengroepen", aldus Gard. Hij baseert zich op recente studies in onder meer de Verenigde Staten, Australië en Schotland.

Regering

"Niet overal gaat het al de goede kant op, maar ik geloof dat het een teken aan de wand is". Sombere voorspellingen over vetzucht die vaak worden gedaan zijn vooral bedoeld om "gehoor te vinden bij de regering". Volgens Gard lijkt het erop dat er een grens is aan het aantal mensen dat vatbaar is voor overgewicht.