Volgens Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Chicago vinden pestkoppen het fijn om anderen pijn te zien lijden. Uit hersenscans blijkt dat hun hersenen anders werken.

Voor het onderzoek werden acht jongens tussen 16 en 18 jaar oud met een agressieve anti-sociale gedragsstoornis onderzocht. Zij kregen video's te zien van mensen die pijn hadden. Ondertussen werd de activiteit in hun hersenen gemeten met een functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI).

De onderzoekers hadden verwacht dat deze beelden de jongens koud zouden laten. Maar uit de scans blijkt dat de beelden zorgen dat het beloningssysteem in de hersenen van de agressievelingen wordt geactiveerd. Dit zou kunnen betekenen dat het zien van pijn bij anderen hen blij maakt, maar dat moet nog uit vervolgonderzoek blijken.

Preventie
Dit onderzoek moet bijdragen aan het preventief behandelen van jonge mensen die zich agressief gedragen, zodat zij geen anti-sociale stoornis krijgen, of zelfs uitgroeien tot een psychopaat. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychology.