Hoofdtelefoon kan pacemaker storen

De magneten die in hoofdtelefoons van walkmans en mp3-spelers zitten, kunnen problemen veroorzaken bij pacemakers. Volgens Amerikaanse onderzoekers raakt de signalering hierdoor verstoord.

De problemen doen zich voor wanneer de hoofdtelefoon op een afstand van 3 cm of minder bij het hartapparaat wordt gehouden.

Voor het onderzoek van het Beth Israel Medical Center in Boston werden acht soorten mp3-spelers getest op 60 patiënten met defibrillators of pacemakers. De magneten uit de hoofdtelefoons gaven problemen bij 14 patiënten, vooral bij de defibrillators.

Een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) zorgt dat het hart weer zijn normale ritme krijgt als het te snel of te traag klopt. Een magneet kan dit mechanisme verstoren, de defibrillator negeert hierdoor een afwijkend hartritme. Zo gauw de magneten uit de straal van 3 cm zijn gehaald, reageren de defibrillators en pacemakers weer normaal.

Borstzakje
Volgens de artsen is er geen probleem wanneer patiënten zorgen dat hoofdtelefoons niet te dicht bij hun hart komen. Dit betekent dat ze de oordopjes niet om hun nek kunnen laten hangen, de mp3-speler niet ongebruikt  in hun borstzakje kunnen doen of iemand die oordopjes draagt niet met het hoofd op hun borst kunnen laten leunen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie