Nederlanders met matig overgewicht hebben twee keer zo vaak diabetes als mensen met een normaal gewicht. Daarnaast loopt deze groep 20 tot 60 procent meer risico op het krijgen van andere gezondheidsklachten.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde morgen in een onderzoek onder nieuwe bewoners van de Vinex-wijk Leidsche Rijn bij Utrecht.

Gezondheidsklachten
De groep met matig overgewicht heeft meer kans op het krijgen van rugaandoeningen, artrose, migraine, en klachten als benauwdheid en een piepende ademhaling. Mensen met ernstig overgewicht hebben een nog hogere kans op gezondheidsaandoeningen.

BMI
Volgens de onderzoekers zou het toevoegen van de Body Mass Index (BMI) aan het huisartsendossier een bijdrage kunnen leveren aan het vroegtijdig signaleren van de verhoogde risico's.

Leidsche Rijn Gezondheidsproject
De onderzoekers, verbonden aan het UMC Utrecht, bestudeerden 4825 dossiers van deelnemers aan het 'Leidsche Rijn Gezondheidsproject'. Voor dit project worden alle nieuwe bewoners van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn uitgenodigd door hun huisarts voor het maken van een gezondheidsprofiel.

Te zwaar
Een derde van de nieuwe inwoners bleek een BMI tussen de 25 en 30 te hebben. En 13 procent was zelfs veel te zwaar en had een BMI boven de 30. Mensen met matig overgewicht hadden twee keer zo vaak diabetes en bijna twee keer vaker een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Veel te zware mensen bleken zelfs vier keer vaker diabetes en een te hoge bloeddruk te hebben.