WAGENINGEN - Mannelijke veertigplussers die veel vezels eten, hebben minder kans op een hartaanval. Elke 10 gram extra aan vezels verlaagt de kans op een hartaanval met 17 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eerder bleek al dat de consumptie van vis, groente en fruit de kans op een hartaanval eveneens vermindert.

De onderzoekers hebben een groep mannen uit de zogenoemde Zutphen-studie bekeken. De Zutphen-studie is een langdurig onderzoek onder 1400 mannen, die tussen 1960 en 2000 zevenmaal zijn ondervraagd over voeding en leefgewoonten. Ook de sterfte door hart- en vaatziekten is bijgehouden.

Risico

Het onderzoek toont aan, dat het eten van vezels niet alleen op de zeer lange termijn effect heeft, maar ook al vrij snel het risico op sterfte aan hartziekten verkleint.

Mannen die dus op oudere leeftijd alsnog meer vezels gaan eten, vergroten hun gezondheid. Vezels zitten met name in volkoren producten, groente en fruit.