Overgewicht bij Nederlanders blijft toenemen

AMSTERDAM - Het aantal mensen met overgewicht in Nederland blijft stijgen. Dat zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de Stuurgroep Convenant Overgewicht, die als taak heeft het groeiende overgewicht bij Nederlanders terug te dringen.

Volgens Rosenmöller moet het kabinet meer initiatieven steunen die een structurele bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. Uit het rapport blijkt dat meer dan 46 procent van de volwassen Nederlanders vorig jaar te maken had met overgewicht. Bij ruim elf procent van de volwassenen was zelfs sprake van ernstig overgewicht.

Zestien

Overgewicht begint al op jonge leeftijd: van de 4-jarigen had 9,2 procent van de jongens en zestien procent van de meisjes te kampen met overgewicht. Een op de zeven baby's en peuters is te zwaar, terwijl dat tien jaar geleden nog een op de tien was.

In de groep jongens en meisjes tussen de 4 en 15 jaar was het aantal kinderen met overgewicht respectievelijk veertien en zeventien procent.

Thema

Rosenmöller presenteert donderdag het rapport van de stuurgroep in het museum Corpus in Leiden. Volgens hem staat vast dat overgewicht een belangrijk thema blijft. "De stijgende trend van jongeren en volwassenen met overgewicht is nog niet omgebogen. Dat is een traag proces", schrijft de oud-fractievoorzitter van GroenLinks.

Twee procent van de totale zorguitgaven, in 2007 ongeveer 1,2 miljard euro, heeft te maken met gezondheidsproblemen door overgewicht. De stuurgroep stimuleert onder meer de aanleg van sportvelden in wijken en een goed aanbod van gezond voedsel in schoolkantines en supermarkten.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie