De kans dat een kind gewond raakt bij zijn grootmoeder is ongeveer de helft zo klein dan bij andere verzorgers, inclusief de ouders zelf. Dit Amerikaanse onderzoek verschijnt in tijdschrift Pediatrics.

Onderzoekers van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health vergeleken de veiligheid van kinderen in dagverblijven en bij verzorgers, zoals de moeder en oma. Er werd gedacht dat grootouders zich niet hielden aan verscherpte veiligheidsadviezen, maar volgens dit onderzoek lopen kinderen dus minder risico bij hun oma.

Kinderen van ongetrouwde ouders hebben meer kans op letsel, dan kinderen van vaders en moeders die tijdens de hele jeugd van het kind getrouwd blijven. Kinderen van vaders die niet in hetzelfde huis wonen, hebben ook meer kans op een verwonding.

In Amerika is letsel de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen. De onderzoekers vinden dat er vervolgonderzoek moet worden gedaan naar hoe ouders de verzorgers van hun kinderen kiezen. Want ze denken niet dat elke grootouder even goed voor kinderen kan zorgen.