Schadelijke metalen in rode wijn

Rode wijn is toch niet zo gezond als altijd wordt gezegd. De flavenoïden en antioxidanten in rode wijn beschermen goed tegen hart- en vaatziekten. Maar die voordelen wegen niet op tegen de schadelijke effecten van de schadelijke metalen die in rode wijn zitten.

Wetenschappers van de Universiteit van Kingston hebben wijnen uit dertien verschillende landen onderzocht op de hoeveelheid metalen. Dat bleken er onthutsend veel te zijn.

Metaalionen spelen een belangrijke en noodzakelijke rol in de biochemie van het menselijke lichaam, maar in te grote hoeveelheden kunnen ze gevaarlijk zijn.

Doordat deze metalen in zulke grote hoeveelheden in rode wijn zitten, wissen ze de positieve effecten van de wijn uit. Ze kunnen zelfs een aanzet geven tot de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren.

Nieuwe technieken
Volgens de onderzoekers moet geïnvesteerd worden in nieuwe technieken, waarmee deze metalen uit de wijn gehaald kunnen worden. Bovendien adviseren de wetenschappers om het aantal metalen te vermelden op het etiket van de wijnfles, zodat wijndrinkers zelf kunnen oordelen of ze de wijn wel gezond genoeg vinden.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie