Kinderen gebruiken steeds meer medicatie

Steeds meer Amerikaanse kinderen krijgen medicijnen voorgeschreven voor chronische aandoeningen, zoals astma en hyperactiviteit. De bevindingen van deze studie verschijnen deze maand in het tijdschrift Pediatrics.

In Amerika zijn van 2002 tot 2005 het aantal recepten voor medicijnen voor diabetes type 2 verdubbeld. Astmamedicijnen werden 46 procent meer voorgeschreven en middelen tegen ADHD zagen een stijging van meer dan 40 procent.

Dit zou volgens de onderzoekers kunnen betekenen dat chronische ziekten steeds vaker voorkomen. De andere verklaring is dat doktoren de aandoeningen steeds beter herkennen en makkelijker zijn geworden in het voorschrijven van medicijnen voor kinderen.

Vooral nu de overheid in Amerika het onderzoek naar kindermedicijnen stimuleert, waardoor artsen meer vertrouwen hebben in die middelen.

Claims aan zorgverzekering
De studie werd uitgevoerd door een drietal wetenschappers afkomstig van verschillende onderzoekcentra in St. Louis en Topeka (Kansas). Zij baseren hun uitkomsten op claims aan de zorgverzekering van 3,2 miljoen kinderen van 5 tot 19 jaar oud.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie