AMSTERDAM - Inwoners van België en Nederland kunnen vanaf de maand november zes maanden lang deelnemen aan de Grote Griepmeting, een experiment waarbij onderzoekers volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt.

Het is voor de zesde keer dat de meting via internet wordt gehouden. Vrijwilligers kunnen op de website van het project zelf hun verschijnselen van griep en verkoudheid bijhouden. Iedere week krijgen alle deelnemers een e-mail, waarin ze kunnen aangeven of ze gezond, grieperig of verkouden zijn.

Ook is het mogelijk om als gezin of schoolklas deel te nemen aan het experiment. Alle metingen tezamen vormen een griepkaart van Nederland en Belgie, waarop nauwkeurig is te zien waar de infectieziekte zich manifesteert.

Portugal

Ook in andere Europese landen wordt de griepmeting gehouden. In Portugal gaat het project voor de vierde keer van start en in Italië voor de tweede keer. In totaal hielpen in de afgelopen jaren ongeveer veertigduizend mensen mee om de Europese griepgolf in kaart te brengen.

In de komende jaren zullen meer landen volgen. De Europese Commissie heeft de Grote Griepmeting onlangs opgenomen in een grootschalig onderzoek naar de verspreiding van infectieziekten. Vanaf 2012 moet er één grote griepmeting komen in heel Europa, zodat de verspreiding van het griepvirus van land tot land kan worden gevolgd.

Wetenschappers zijn van mening dat de Grote Griepmeting ook een belangrijk systeem zou kunnen zijn om griepactiviteit te meten tijdens een eventuele pandemie - een grootschalige uitbraak van griep.

Educatief webproject

Carl Koppeschaar, de initiatiefnemer van de Grote Griepmeting die duurt tot 30 april 2009, is blij met het Europese onderzoek. "Toen we in 2003 begonnen, was de meting vooral bedoeld als educatief webproject", verklaart hij.

"Ik wilde mensen informeren over griep. Later verschenen wetenschappelijke publicaties waaruit bleek dat ons project ook voor de wetenschap betrouwbare resultaten oplevert. Zelfs vanuit Australië kwamen vragen om advies om daar per internet een griepmeting uit te voeren. De komende jaren gaan we de website vertalen in het Frans, Duits, Engels, Spaans en de Scandinavische talen."

De website van de grote griepmeting is te bereiken op www.degrotegriepmeting.nl